Ο Προμηθέας

Ενότητα

ΣΤ Δημοτικού
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα
Νοέμβριος
3 αρχεία
Ελισάβετ Ζαρολιάγκη

Περιγραφή

Τα Αρχαία Ελληνικά της Στ΄ Δημοτικού φιλοξενούν τον Αθηναίο ιστορικό και μυθογράφο Απολλόδωρο. Εκείνος μας αφηγείται το πάθημα του Προμηθέα, έτσι όπως το γνωρίζει από το στόμα του ίδιου του Δία! Ψηλά από την κορυφή του Καυκάσου, ξετυλίγεται ένα πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό απαρτιζόμενο από φύλλο εργασίας και προβολή διαφανειών που θα ζήλευε και ο ίδιος ο ιστορικός!

Αρχεία

Ο Προμηθέας
1,60 €
0,80 €

Ο Προμηθέας

Στις 11 σελίδες του έντυπου υλικού της ενότητας, ο Αριστείδης και η Μαργαρίτα εντοπίζουν συσχετισμούς ανάμεσα στον αρχαίο μύθο περί δημιουργίας του ανθρώπου και στις πατερικές γραφές του Χριστιανισμού. Αναλύουν ετυμολογικά το ονόματα Επιμηθέας και Προμηθέας και αναζητούν ομόρριζα των αρχαίων λέξεων «το ύδωρ», «η γη» και «η δίκη» συμπληρώνοντας κενά και σχηματίζοντας προτάσεις με τα παράγωγά τους. Τέλος, ο δάσκαλος Καλλισθένης διδάσκει την κλίση του βοηθητικού ρήματος «ειμί» και προτρέπει τους μαθητές να διασκευάσουν το μύθο του Προμηθέα με έναν πολύ σύγχρονο και καινοτόμο τρόπο. Κινητό τηλέφωνο έχετε; Θα σας χρειαστεί!

Ο Προμηθέας
1,60 €
0,80 €

Ο Προμηθέας

Οι απαντήσεις των ασκήσεων και οι οδηγίες προς τον/ την εκπαιδευτικό.

Ο Προμηθέας
1,60 €
0,80 €

Ο Προμηθέας

Ο αετός του μύθου μας αφήνει για λίγο τον Καύκασο και πετά πάνω από παγκόσμια μνημεία τέχνης που αναπαριστούν τον Προμηθέας μας και αποσαφηνίζει την πολυσημία της αρχαίας ελληνικής λέξης «ο νάρθηκας» μέσα από τους χώρους της βοτανολογίας, της ιατρικής και της αρχιτεκτονικής. Ακόμη, σχηματίζει παράγωγα επίθετα από λέξεις του αρχαίου κειμένου και ομόρριζα του ουσιαστικού «το πυρ». Λίγο πριν κλείσει η προβολή του PowerPoint μας μάς επισκέπτεται ο Κένταυρος Χείρων και μας αποχαιρετά με τη δική του ιστορία!